Wachter van Warmenhuizen-Zuid

 

 

WARMENHUIZEN – In Warmenhuizen-Zuid staan zeven wachters die de wijk in de gaten houden. De wachters zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Nicole Zonderhuis. 

Rutger Jan Bredewold vertelt in de 21e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’ dat er ook in de wijk nog vijftig tegels zijn neergelegd met een woord afkomstig uit een dichtregel die op een blok staat in de wijk.

Wij zien en waken
Terwijl u slaapt
Weet u veilig
Wees gerust
Speel maar
Dans!
Heb plezier!
Droom zacht…
Wij houden de wacht.

De wachters worden gesymboliseerd door een oogbol op een soort pilon. Ze zijn gemaakt van terrazzo, dat met kleurstof en cement in een mal gegoten wordt. Daarna wordt het object gepolijst met een was. Daarom moeten de beelden in Warmenhuizen jaarlijks onderhouden worden

De kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’ is gemaakt naar een idee van Rutger Jan Bredewold en Joop Luten.
Het camerawerk werd gedaan door Twan Hopmans. De montage was in handen van Joop Luten.

(bron: https://m.noordkopcentraal.nl/#!/news/3789951
Foto en video: Joop Luten)

 

Mijn tekst:

De Wachters van Warmenhuizen-Zuid

Van oudsher zijn sfinxen, leeuwen of griffioenen de symbolische wachters van bruggen, poorten en deuren. Zij werpen een psychologische drempel op: ongenode gasten worden afgeschrikt. Alleen zij die het wachtwoord kennen, worden verwelkomd en toegelaten. Zo waken de Wachters van Warmenhuizen-Zuid met hun wakend oog over de bewoners van de wijk.

Voor mij zijn de wachters vrouwelijk: het zijn cyclopische godinnen, gehuld in wijde mantels van groen fluweel die naar onder toe breed op de aarde vallen. Er staan zeven wachters in de nieuwe wijk en één wachter bij de oude dorpskern. Twee van de wachters hebben een grotere afmeting. Deze wachters hebben wimpers aan het oog, wimpers die als een krans van stralen het oog omzomen. Zij kijken naar elkaar en overbruggen zo de afstand ertussen. Ze gebruiken hun wimpers als antennes om het contact met elkaar te onderhouden.

 

Back to site top