Vooroudervloek

Vooroudervloek

Ben jij de Wonz? De Wijze Oude Nieuwsgierige Ziel die de vooroudervloek gaat opheffen?

Olof Smit, de vloekendokter maaktte ons bekend met het fenomeen erfenisblokkade ofwel “Voor eeuwig verbannen of vervloekt”.

De spirituele erfenisblokkade vindt zijn oorsprong rond de achttiende eeuw. Dat is zo’n acht of negen generaties terug in de tijd. Vanaf dat moment bepaalde de kerk wie met wie mocht trouwen. Wanneer het geloof van de geliefde niet overeenkwam met het geloof thuis, moest de geliefde zich bekeren tot hun geloof, want: Twee geloven op een kussen, daar zit de duivel tussen. Andersom kreeg de jongen/meisje bij de eigen familie te horen dat zijn aanstaande zich diende te bekeren tot hún religie. Allebei bekeren ging niet!
Wat er ook besloten werd, er was altijd één kind dat uit liefde voor een ander geloof koos.
Maar vaak ook vluchtten de geliefden naar de steden waar ze anoniem konden trouwen voor het stadhuis.
In hechte gemeenschappen zag de samenleving deze kinderen als goddelozen en werden ze met hun families buiten spel gezet.  Om er bij te blijven horen werden families gedwongen hun kinderen ‘Voor eeuwig te verbannen uit de kerk, de familie en gemeenschap’.
De kerk voerde deze verbanning uit: de erfbanvloek. Voor eeuwig verbannen betekent namelijk: ‘Voor eeuwig zal je niet beschermd zijn’. De banvloek is overerfbaar; het gaat over op de volgende generaties. Nu is dat soms niet eens het grootste probleem, maar de vloek deed iets met de bescherming; ieder mens heeft een persoonlijke beschermer, ook wel beschermengel of onzichtbare helper genoemd. Met de banvloek mocht je beschermer je niet meer helpen, waardoor je onbeschermd door het leven gaat en omgekeerd meer pech hebt dan anderen, omdat de beschermer een soort omgekeerd werk doet.  In plaats van beschermen tegen ellende, creëert de gekantelde beschermer vanaf dat moment juist ellende. Het zoekt de achilleshiel van de mens op en veroorzaakt via die ingang op den duur klachten. Telkens wanneer een mens té lang té gelukkig is, zal hij of zij eraan herinnerd worden een ‘verboden vrucht uit een ooit verboden verbinding of huwelijk’ te zijn. Gelukkig zijn mag, gelukkig blijven níet.

Vanaf deze banvloek bleven generaties rondlopen met een door de reguliere gezondheidszorg onbegrepen zwaarte op de schouders. Het zijn de mensen bij wie alle tegen lijkt te zitten, die niet echt gelukkig kunnen worden. Voor wie leven overleven is geworden, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.
Veel van ons hebben ergens voorouders die hun huis en haard hebben verlaten. Liefde is sterk en kruipt waar het niet gaan kan. Iedereen die ooit goed verliefd is geweest weet dat je alles liever doet dan je liefde opgeven. Onze voorouders waren niet anders.


Olof Smit had in de Surinaamse oerwouden geleerd dergelijk banvloeken te kantelen.
Helaas is Olof Smit op 21 juni 2019 overleden. Het werk van Olof Smit wordt voortgezet door zijn dochter Zulema Smit
Olof Smit was ervan overtuigd dat elke familie een ‘spirituele’ heeft: iemand die op zoek gaat buiten gebaande paden en de familielijn zal helen.. In Vader Aarde – Olof’s boek – worden deze mensen Wonzen genoemd: Wijze Oude Nieuwsgierige Zielen.

Ik realiseerde me dat in mijn vaderslijn een vooroudervloek moest zijn. Hij stamt af, en ik dus ook, van één van de graven van Türingen, van het graafschap Sondernhausen in voormalig Oost-Duitsland. Eén van de graven heeft zijn land en graafschap verlaten (voor de liefde?) en is naar Nederland gegaan.

Dit is wat we weten uit genealogisch onderzoek. Ik realiseerde me dat dergelijke actie om alles achter zich te laten, alle rijkdom en macht, waarschijnlijk gepaard ging met een banvloek. En dat ik en mijn kinderen, dan ook onbeschermd door het leven gingen. Toen heb ik Olof Smit ingeschakeld.  Hij heeft daar inderdaad diverse vloeken gekanteld, ook in mijn moeders lijn, en die van mijn partner.Back to site top