De Rok als heilige cirkel

De Rok als heilige cirkel

Als je het aan kinderen vraagt weten ze het wel: vrouwen dragen een rok en mannen een broek. Maar het huidig straatbeeld geeft een ander plaatje. Toch geldt deze kleedregel nog steeds bij de meeste native volkeren. In China, Tibet, Oesbekistan, Afrika, Mexico of Inuit.  Daar dragen alle vrouwen een lange rok.
Wij zien het hier in het Westen als een groot voorrecht om als vrouw de vrijheid te hebben broeken te mogen dragen als we daar zelf zin in hebben. Een rok is inmiddels niet meer iets dat we dagelijks dragen.
Eén van de  regels van alle native elders is het dragen van een rok zolang we in ceremonie zijn.
Ik ben wel een rokkenvrouw, maar dat geldt niet voor iedereen. Misschien heeft iedereen wel een strakke minirok in de kast hangen of een sexy leren rokje, maar een rok wijd en tot op de enkel?

Het duurde even maar ik begon toch steeds meer de voordelen van deze lange rok te zien. Een teaching of een speakingcircle kan soms een lange zit worden. En van stilzitten kun je het erg koud krijgen. Ik heb het dan ook als heel comfortabel ervaren om mijn lange rok om me heen te wikkelen en zelfs mijn voeten er in te kunnen verstoppen.

En wat dacht je van de kuisheid van de lange rok. Heerlijk! Ik hoef me geen zorgen te maken dat iemand me onder de rok kijkt. Mijn teacher vertelde ooit dat de rok de vrouw beschermt omdat ze het vrouwelijk lichaam verbergt. Terwijl wij het juist zien als typisch vrouwelijk en ook juist het vrouwelijke accentuerend. “Kijk naar de broek”, zei ze toen, “die laat alles zien, de vorm van de heupen, de billen, de kuiten, alles.  Het dragen van een rok daarentegen geeft een vrouw veiligheid. De rok is de heilige cirkel die je om je heen draagt en je zal beschermen.”
En dat klopt, wie zich wil beschermen trekt een cirkel om zich heen. Dat deden we al als kind. We tekeneden een cirkel met stoepkrijt en riepen: “Dit is mijn ‘land’ hier ben ik vrij.”

nicole_rokMaar om de rok te zien als veiliger dan de broek, dat vond ik een moeilijker aspect. Toen ik dit de eerste keer hoorde kon ik daar niet echt in komen. De broek was voor mij veilig; hij is moeilijk te openen door een ander dan mezelf, ik voelde me meer weerbaar, je kunt rennen, fietsen en je struikelt niet over je broekspijpen terwijl je de trap oploopt.
Toen een keer na een lang weekend teachings en dagen een rok aan te hebben gehad, ervaarde ik de kracht van de rok. Ik kwam thuis na 4 dagen in onze veilige groep te zijn geweest, met alleen maar vrouwen om me heen en thuisgekomen bleek manlief een essentieel ingrediënt voor het eten vergeten te hebben. Geen probleem. Ik stelde voor om chinees af te halen. Ik zou dat wel even doen. Ik trok mijn broek aan en liep naar buiten. En ineens voelde ik me zo bloot. Ik had het idee of ik in mijn bikini op straat liep en iedereen mijn lichaam kon bekijken. Ik heb voor de zekerheid steeds gevoeld aan de stof, of die er wel was, en ja die was er. Wat gek! Na vier dagen rok, ervaarde ik nu hoe de rok je lichaam beschermt. Wow!

Ook daarna bij de Chinees was het raar. Ik had het idee dat de mensen om me heen, twee stelletjes, zo groot waren en zo veel plek innamen. De ruimte voelde vol en ik wist niet waar ik moest gaan zitten, terwijl er zeker acht stoelen vrij waren. Ik bekeek de vrouwen en zag dat ze zeker niet groter waren dat ik, zelfs veel tengerder. Gek zeg. Dat is dus wat zo’n weekend met je doet, net als na de 2de ronde in de zweethut; je legt een stuk ego af waardoor iedereen minder ruimte nodig heeft en er opeens veel meer ruimte is.

Lange kousen
Ik kan mij herinneren dat Grandmother had gezegd dat we eigenlijk liever geen maillots of panty’s onder de rok zouden moeten dragen om zo de stroom naar Moeder Aarde open te houden. Dat is best lastig natuurlijk in ons koude landje. Ik heb er een oplossing voor gevonden. Ik heb kousen gekocht tot over de knie en die draag ik tegenwoordig onder de rok. Dat voelt heel krachtig en heel sterk. Ik heb inderdaad het idee dat de vrouwelijke energie meer kan stromen en de Aarde binding sterker is. En ze zijn toch lekker warm en je hoeft niet meer je afgezakte maillot op te hijsen op ongemakkelijke momenten.

Het is mooi om de woorden en raadgevingen van de wijze Grandmothers ook zo te mogen ervaren.

In lak’ech, Nicole

Back to site top