Wie ben ik

Ik ben Nicole E. Zonderhuis.

Het is mijn missie om verloren wijsheid terug in het bewustzijn te brengen. Wijsheid uit de tijd, meer dan drieduizend jaar geleden, toen de natuur werd gezien als de ware bron die alle levende wezens met elkaar verbond.
Geïnspireerd door inheemse culturen her-verbind ik mijzelf en anderen met hun eigen wortels; de bloedlijnen, de aarde en de onzichtbare wereld van voorouders.

Wat ben ik?
Hoe valt wat ik doe in één woord samen te vatten in een wereld waar dit werk nauwelijks meer voorkomt. Ik ben Borger (drager en doorgever van inheemse wijsheid), Caregiver van de Grote Moeder, ritueel begeleider, spreker en Spoken Word artist en doe voorouder werk.
Ik ben spiritueel teacher, schrijver, verhalenverteller, prayer woman, eerhersteller, neo sjamanist, feminimist, (f)luisteraar, ziener, onderzoeker, vormgever, kunstenaar, songwriter, beelddenker, hooggevoelig, Maya kalender expert, dyslectie trainer, psyche-logist, en meer. ( wat leuk is dit…)

Hoe?
Ik werk met o.a. sjamanisme, ceremonie en ritueel, hypnose en regressie, brononderzoek, reizen naar inheemse culturen en Maya kalender.

Bio
Ik ben geboren in 1970 Alkmaar, woonachtig in Utrecht sinds mijn studietijd.
Ik heb Kunstacademie Utrecht – richting Architectonische vormgeving cum laude afgerond.
Mijn afstudeerscriptie ging over Rituele Architectuur; een eigen term en eigen invulling: Architectuur die de beleving geeft van een rite de passage. Ik heb een plein (Torenplein) in de Haagse binnenstad ontworpen en gerealiseerd. Na de kunstacademie heb ik een grote kunstopdracht verworven en 9 beelden neergezet in Noord-Holland.
Ik deed de opleiding webdesign in 1996 (HKU KMT Hilversum), en was de eerste lichting vormgevers op het internet. Ik heb bij diverse designbureau’s gewerkt en ben voor mezelf begonnen als Webdesignbureau WebCraft en 18 jaar gedaan.
Gelijktijdig gereisd naar oa. Midden- en Zuid-America.
En naar aanleiding daarvan ben ik Maya kalender deskundige geworden.

Ik vertel graag verhalen. Ik kom uit een geslacht van verhalenvertellers.
Zowel mijn oma als mijn moeder konden hun toehoorders tot tranen bewegen met hun stem.
Ik zoek graag verhalen op die onbekend zijn, vergeten zelfs. Ze horen bij ons erfgoed. Onze voorouders vertelden de verhalen keer op keer. Met reden. In de verhalen zit de wijsheid die zij ons wilden overbrengen.

POEZIE EN SPOKEN WORD
In mijn poëzie en Spoken Word duik ik terug in de tijd, naar hen die vóór ons kwamen. Naar inheemse godinnen met magische namen. Terug naar de tijd toen de kracht van het woord nog stond voor wat het verwoorde bekrachtigde. Het woord kennen was macht hebben. Zij nodigt ons uit om stil te zijn en te luisteren.…  ( Ik sprak op Vurige Tongen 2023, bij de KIVA documentaires, bij gemeente Alkmaar, bij Tribal Wisdom, en uiteraard wordt je er vol in ondergedompeld tijdens de jaartraining Inheemse Wijsheid  en meer. )

Maar ook voor jou….
Geef me een opdracht, een thema, een verhaal en ik schrijf het tot een stroom.
En stroom die traag en zoet de oren binnen vloeit en omlaag sijpelt tot het hart.
Daar wordt gehoord wat niet gezegd is. Maar wel vraagt om gehoord te worden.

Van trouwfeest, motivational speech, verhaal, een uitvaartgedicht…. Daag me uit. Nederlands of Engelstalig.

Ziener
Kijken kunnen we allemaal, maar zien is iets anders, net als praten en spreken anders zijn, net als horen en luisteren. Het verschil zit hem in de afstand… het niet emotioneel betrokken raken in alles, omdat je dat hebt doorgewerkt. Maar vooral is het dit: Een ziener ziet de energie van de dingen. De energie van de bomen, de mensen, de gebeurtenissen, de dieren….de reactie van het één op het ander. Wat gebeurt er op energetisch niveau?
Het sluit aan op bv. occultise, paganisme, sjamanisme, esoterisme, zonder ergens bij te horen. Het is dát wat het verschil maakt…
Je kunt praten over de dingen vanuit je hoofd, een ceremonie doen zoals je die hebt bedacht, of ook echt ZIEN waar je het over hebt.
Luisteren is voor mij het met warmte en volle aanwezigheid  onbevooroordeeld luisteren, ook naar dat wat niet gezegd wordt.  Fluisteren is spreken tot de ziel der dingen. Tot de essentie van mensen of dieren.

Neo sjamanist
Een neo sjamanist is iemand die in deze tijd vanuit een sjamanistische wijze leeft en werkt.  Ik ben in 2000 begonnen op het pad van sjamanisme, met zweethutten bij oa. Trudy Koning, Birgitta Vereecke, Nisa Hoek, Simone van den Heuvel, Carl Bigheart, Kees Brons, Raices de la Tierra. Zweethutleiders/watergieter training gehad van Trudai Koning, opleiding Sjamanisme en psychodrama. Vele trancereizen, andere inheemse ceremonies.

Door het reizen, festivals en spirituele workshops veel Native Wisdom opgedaan en mooie elders ontmoet van over de hele wereld. Ik heb veel ceremonies gegeven en meegedaan.
• 4 jaar met een groep vrouwen Abenaki teachings ontvangen.
• sinds 2005 in contact met de spirituele beweging Raices de la Tierra Mexico
• sinds 2015 Mapuche teachings uit Chili
• Peruaanse teachings van Juan Nunez del Prado en anderen.

Spreker en Teacher op Festivals
Vanwege mijn activiteiten en kennis over inheemse wijsheid ben ik veel uitgenodigd op festivals, o.a. Frontier Symposia, Wisdom Gathering Dalfsen, Vredes Festival Centre Lothlorien Frankrijk, Lorelei, KIVA/KULE ceremonie, Tribal Wisdom, Internationaal Congres Oude wijsheid nieuw bewustzijn 2020, Joining Forces of Light – 50 teachers 24 uur om de solstice van 2020 te vieren. Maart 2020: Online event Van 3D naar 5D,  en ik was uitgenodigd voor het the RAMA festival Mallorca 2019 als native European.

Dag Buiten De Tijd
En natuurlijk mijn eigen festival georganiseerd Dag Buiten De Tijd Festival sinds 2003, waar ik een nieuwe  formule heb geïntroduceerd voor een spiritueel festival die breed navolging heeft gekregen.

Ceremonie
Nicole leidt ceremonies en creëert rituelen vanuit een innerlijk kompas en ervaren inheemse wijsheid. Het begon ooit allemaal met de Volle Maan.

Vrouwenwerk
In 2000 gaf ik de eerste vrouwen jaartraining: ‘Bloed als Gift’ waarbij we in plaats van de menstruatie tijd wegmaken er juist op ingaan; hoe wordt het een kracht ipv taboe? Kijk op vrouwencirkel.wordpress.com voor meer info en inspiratie.
Nicole heeft jaren de vrouwencirkels geleid volgens Native American principes; gelijkwaardigheid, zusterschap, spreken naar het midden, met spreekstok en ceremonieel opening. Ik zit en beweeg in verschillende vrouwencirkels en grootmoedercirkels. Ik weet veel van de oorspronkelijke vrouwen teachings en initiaties. Ik zet me in voor Vrouwenkracht! Ik ben geen Feministe maar feminimiste (afgeleid van feminiem) : als bewust dragen, eren en uitdragen van je  vrouwelijkheid en vrouw-zijn!
Ook zit al jaren in de PanSophia groep Utrecht en in de Graalvrouwen groep.

Songs
Nicole als songwriter ‘download songs’ zoals iemand dat zo mooi zei…  Een lied is een geschenk aan Moeder Aarde, de hemel, het water…. tekst en melodie komen aanwaaien als het hart er vol van is. Laten we samen zingen…
bv Het lied voor Nederland

Jongeren
Jongeren zijn de toekomst en ik sta open hen te helpen op hun pad en mijn kennis met hen te delen. Om hen andere wijsheden te leren dan school hen aanbiedt. Ik heb me verbonden aan Tribal Wisdom.org.

Kijk op mayatzolkin.com

bekijk de VIDEO INTERVIEWS

Back to site top