Waar komen de kindertjes vandaan?

Waar komen de kindertjes vandaan?

De traditie dat kinderen door de ooievaar gebracht worden is niet inheems in Nederland, maar werd in de negentiende eeuw uit Duitsland geïmporteerd. Van oudsher kwamen in verschillende delen van Nederland de kinderen uit bomen, bronnen of onder stenen vandaan. In veel culturen komen de kindertjes uit bomen. Dat is ook niet zo raar als je bedenkt dat de ‘Boom des Levens’ alle leven voortbrengt. Nog altijd tekenen we een familieboom om onze voorouders een grafisch een plaats te geven. De Boom des Levens reikt met zijn takken tot in de bovenste hemelen en met zijn wortels tot in de beneden wereld. De plek waar de boom groeide was de navel van de aarde. Alle leven ontsproot daar waar de wereldboom gevestigd was. Hier was ook vaak het paradijs, het hemelse op aarde. Hier ontsprongen bronnen met geneeskrachtig en levengevend water, nectar, melk.

De Noorse mythologie kent YggdrasilAšerah in de Mesopotamische mythologie, Ashvatta in de Vedische mythologie. Ook de Maya mythen verhalen hoe de godin Ixquic zwanger werd van de heldentweeling Hunahpú en Ixbalamqué toen zij onder de levensboom liep die zijn sap op haar liet vallen.
Een boom kan vrucht dragen net zoals men spreekt van zwangere vrouwen dat zij ‘vrucht’ dragen. Zowel boom als mens ontstaan uit zaad.

Onderstaande interessante tekst komt uit het boek Heidens Nederland, Zichtbare overblijfselen van een niet-Christelijk verleden van Judith Schuyf.
Ik heb het hier en daar aangevuld met recente informatie en voorzien van links en beeld.

“Kinderbomen
De kinderen hangen in de boom, vaak een holle boom en roepen de toekomstige ouders, die met een bootje komen aanvaren om hun toekomstige spruiten uit te zoeken, naar zich toe.”Pluk mij, pluk mij, ik zal alle dagen zoet zijn” (Haverkamp 1946:33 e.v.; voorbeeld van Volewijk in Amsterdam). Een heel bekende kinderboom was de Holle Boom van Kraantje Lek onder Haarlem, een veld-iep, die helaas enkele jaren geleden aan de iepziekte is bezweken. De eigenaar van de nabijgelegen uitspanning heeft van het restant van de stam een bronzen replica op ware grootte gemaakt welke op 15 mei 2008 feestelijk is onthuld. De Holle Boom was volgens locale overlevering al eeuwen oud en zou zelfs stammen uit de veertiende eeuw. Lennaert Nijgh heeft er een lied over geschreven: “De Holle Boom, de volle boom, de hoge holle toverboom”.  Lees meer over deze boom.

In Eenrum kwamen de kinderen uit de Dikke Boom bij Baflo (Groningen). Deze boom stond op een Driesprong. Er zat een gat in.
In Slochteren stond een Dikke Boom in het Slochterbos; in Noorddijk stond de holle boom in Van Swinderens bos aan de oude Hunze; deze boom vormde tevens de toegang tot de benedenwereld.
In Friesland stond de holle boom ‘ergens in de Wouden”. In Roordahuizen, Achlum, Dronrijp, Langweer en IJsbrechtum was het de (linde)boom die deze taak vervulde. In Weerselo stond de holle eik bij het Stiftskerkje. De holle lindeboom in Wapenveld, Gemeente Heerde (Gelderand) is thans nog aanwezig.

In Utrecht kwamen de kinderen uit de Munnikenboom, een grote heel oude linde, in de tuin van het kartuizerklooster Chartroise. In het jaar 1851 werd hij omgehouwen.

knopen in de boom VordenBomen werden geassocieerd met vruchtbaarheid. Zo werd in 1421 in Horn (L) een bruid eik geplant ter herinnering aan het huwelijk van Gerard van Hoorne. Hij stond even buiten Hoornes grondgebied voor het Koegat in de Kesselse landweer (Ernst, 1971)

In Vorden legt het verliefde paar een knoop in een takje van een boom die aan het Knopenlaantje vlak bij Kasteel Vorden staat. Zo zitten er in het knopenlaantje vele, die soms zijn uitgegroeid tot dikke knoesten. Wanneer de liefde geen stand houdt, worden de knoop en knoest nog wel eens afgehakt. Meer foto’s.”

Ken jij ook van dit soort verhalen, of bomen. Of weet je nog meer legendes en mythen van andere culturen over levensbomen? Laat het me weten in het veld hieronder.

Nicole E. Zonderhuis

Dit artikel verscheen eerder op de website van Stiching Pansophia
Back to site top