Smudging: de kracht van heilige rook


Smudging: de kracht van heilige rook


Smudgen of smudging is het branden van bepaalde kruiden om een bad te creëren van rook. De term Smudging komt van de Native Americans. De meest toegepaste vorm van smudging is de reinigende manier. Gedurende een dag nemen we veel energieën met ons mee die niet bij ons horen: in de trein, winkels, werk. Maar ook gewenste energie van bijvoorbeeld je geliefde. Zelfs als je slaapt kun je stukjes droomenergie van je partner oppikken. Al deze niet-eigen energie vertroebelt je waarnemingen. Door middel van smudgen kun je je zuiveren van deze vreemde energie. De rook zuivert mensen, ruimtes of objecten. Het reinigt en beschermt het fysieke en spirituele lichaam en weert negatieve energie. Naast het reinigen van energievelden wordt wierook gebruikt als offer  aan de goden in ceremonies. Zowel als offer aan de goden en voor het reinigen van de aura door middel van rook is natuurlijke wierook gewenst. We willen immers geven wat we graag ontvangen; zuiverheid. De meest zuivere wierook zijn de natuurlijke harsen, kruiden, zaden en houtsoorten. Deze bevatten geen chemische reuk-, kleur- en lijmstoffen. Dit in tegenstelling tot sommige wierookstokjes en -kooltjes.

Het branden van kruiden en wierook komt in veel indianen culturen voor en is een heilige gebeurtenis. Elk volk heeft zijn eigen methode en specifieke kruiden die ze gebruiken. Soms worden dezelfde kruiden gebruikt voor verschillende doeleinden.

Bij de Native American traditie worden 4 natuurlijke kruiden gebruikt, voor elke windrichting één.

Tabak 
Tabak vertegenwoordigt … Lees het gehele artikel in pdf.

 

Wil jij alle ins en outs  leren van het smudgen?
Ik geef ook een workshop om te leren smudgen. Daarin leer ik je de techniek, het lezen van de energie, werken met de energie, de verschillende kruiden en benodigdheden. Mail me als je interesse hebt.

Back to site top