De Pleiadische Wachters

De Pleiadische Wachters

De Wachters van Warmenhuizen-Zuid

Een kunstwerk door Nicole E. Zonderhuis in opdracht van de gemeente Harenkarspel. Oplevering 2003
Het bestaat uit 8 wachters, een lineair object en 50 tegels met tekst en een pleintje.

 

De Wachters
Van oudsher zijn sfinxen, leeuwen of griffioenen de symbolische wachters van bruggen, poorten en deuren. Zij werpen een psychologische drempel op: ongenode gasten worden afgeschrikt. Alleen zij die het wachtwoord kennen, worden verwelkomd en toegelaten. Zo waken de Wachters van Warmenhuizen-Zuid met hun wakend oog over de bewoners van de wijk.

Deze wachters zijn vrouwelijk: het zijn cyclopische godinnen, gehuld in wijde mantels van groen fluweel die naar onder toe breed op de aarde vallen. Er staan zeven wachters in de nieuwe wijk en één wachter bij de oude dorpskern. Twee van de wachters hebben een grotere afmeting. Deze wachters hebben wimpers aan het oog, wimpers die als een krans van stralen het oog omzomen. Zij kijken naar elkaar en overbruggen zo de afstand ertussen. Ze gebruiken hun wimpers als antennes om het contact met elkaar te onderhouden.

 

Pleiadische godinnen
Na hun ‘geboorte’ heb ik de wachters een naam gegeven, die past bij de plek en functie die zij innemen in de wijk. Ik heb hen genoemd naar het 7-gesternte de Pleiaden: Maia, Electra, Alcyone, Taygeta, Asterope, Celaeno en Merope. De achtste wachter bij de oude dorpskern noem ik Pleione, in de Griekse mythologie de moeder van de 7 Pleiadische zusters.

* Hoe ook de vader van de 7 zusters – Atlas – nog opdook hoort ook nog een mooi verhaal.

Over de Pleiaden en waarom de wachters naar de Pleiaden vernoemd zijn.

De feestelijke opening

 


Lineair object

Op de drie meter lange alpengroene muurtje van 3 meter lang kan heerlijk gezeten en gemijmerd worden. Het object creëert een lijn die het oog van de lezende kijker leidt van de wachters in de wijk naar de wachter aan het eind van de waterpartij in de oude dorpskern. Zo is het object de verbinder. Op het object staat het volgende gedicht in gegoten bronzen letters

Wij zien en waken

Terwijl u slaapt
Weet u veilig
Wees gerust!
Speel maar
Dans!
Heb plezier!
Droom zacht…
Wij houden de wacht.

 

50 tegels met tekst
Verspreid door de wijk liggen 50 terrazzo tegels met bronzen letters. Op de tegels staan kreten als: ‘Droom zacht…’ en ’terwijl u slaapt’.
De zinnen uit het gedicht op het muurtje aan het water.

Deze tegels maken de bewoners van de wijk er nog eens attent op de aanwezigheid van de wachters. Ook al kunnen de mensen de wachters niet zien vanaf hun positie binnen in de wijk, de teksten op de tegels kunnen hen eraan herinneren dat zij plezier kunnen hebben, dansen, dromen, omdat zij, de Wachters van Warmenhuizen-Zuid, over hen waken. De teksten op de tegels zijn zinnen uit het gedicht dat op het lineair object staat bij de hoofdwachter. In tekst, materiaal en verhaal is de relatie tussen de verschillende onderdelen van het kunstwerk voor iedereen te leggen.

 

De ogen kijken van een grote afstand naar elkaar
Het oogcontact tussen de twee grote wachters vormt de visuele schakel tussen de nieuwe wijk en de oude dorpskern. De ene wachter staat aan de Pastoor Willemsestraat, de ander staat midden op de open plek in de nieuwe wijk. Het water vormt de zichtlijn tussen deze twee wachters, versterkt door het lineair object (zie foto onder). De kleine wachters staan op díe punten waar de bewoners de wijk binnenkomen.

 

 

Sinds de opdrachtverstrekking in augustus 1996 heeft het een magische zeven jaar geduurd eer deze wachters gematerialiseerd werden, van idee tot werkelijkheid.

En nu staan zij daar,
in statige pracht en
met bezielde kracht,
houden zij de wacht.

 

Het project werd mede mogelijk gemaakt door:
Bouwfonds Cultuurfonds, Bouwbedrijf J.M. Deurwaarder, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en zn., Bouw Groep Warmenhuizen, Aannemingsbedrijf K. Dekker, Daalder Alkmaar, Wooncompagnie, Zeeman Vastgoed, Bouwfonds Ontwikkeling, Sjaak Dekker projecten, NHP Macobouw Ontwikkeling, Werbouw. Technische realisatie: C. Tomaello te Vlaardingen.

juni 2003

 

Zie ook de video op youtube

 

 

Back to site top