Het Offer en de boodschap van Moeder Aarde

Het Offer en de boodschap van Moeder Aarde

 

“Een offer (ook wel offerande), afgeleid van het Latijnse offerre ‘aanbieden’, is een geschenk, meestal aan God, een god, godin, of goden, maar ook aan andere machten zoals een fetisj of de doden. Het doel is te bedanken, goede gezindheid te krijgen, reiniging, hulp krijgen, vergiffenis vragen ( een ‘zoenoffer’), enz.”

Over de hele wereld brachten onze voorouders offers aan de goden en godinnen. In Nederland zijn duizenden ongebroken kruiken gevonden die destijds gevuld met offergaven aan het water gegeven zijn. Juist in Nederland met al zijn onvoorspelbare water moesten we wel een relatie aangaan met het water wilden we overleven. Offers brengen aan de spirit en/of godinnen van het water was een manier van relatiebeheer. Ik schrijf  ‘watergodinnen’ omdat de eerste geschiedschrijver van de Lage Landen, de Romein Tacitus, schreef over de vele godinnen die hij aantrof in de lage landen.


Wat offer je?
Een offer is pas een offer als het waardevol is. De restjes oud brood in het water gooien is geen offer. Een prachtige kostbare pot gevuld met de beste granen en voedingswaren die met zorg, gebed en liefde in het water gelaten wordt, is wel een offer. Er lijkt een wet van wederkerigheid te bestaan bij het offeren; de waarde van het geofferde is wat je weer terug zult krijgen. Hoe kostbaarder je offer, hoe waardevoller je beloning. Juist in arme landen zag ik dat er hele maandsalarissen besteed werden aan de offers.

Zowel in Peru, als Mexico en Guatemala zag ik dat elke vraag en elke godheid zijn eigen wensen blijkt te hebben. Vragen om vruchtbaarheid vraagt een ander offer dan vragen om een nieuwe baan.  Maar dichter bij huis, tijdens de Semana Santa van Sevilla zag ik het ook. Elke heilige kent zijn eigen bloemen, kleuren en geschenken.

bollenveld_header

 


Maar het kan ook eenvoudiger

Bij de eerste Wisdom Gathering in Dalfsen ontmoette ik toen 84 jarige Lama Gawang Rinpoche. Als jongen van 7 jaar was hij al het klooster in gegaan en heeft een intensieve opleiding gehad. Rond zijn 40ste kreeg hij na 8 jaar meditatie in een grot een brief waarin stond dat hij wel lang genoeg in afzondering had gemediteerd en uit zijn grot moest komen om de levende wezens in samsara (de zes rijken van het lijden) te helpen. Hij werd spoedig naar Nederland gezonden om zich in Noord- en Midden-Europa bezig te houden met het verbreiden van de Dharma en te ijveren voor het welzijn van de plaatselijke omgeving. Sindsdien woont hij in Friesland, of all places.

De Lama zat enigszins verloren in zijn tuinstoel. Ik had met hem te doen. Een kleine kwetsbare man in een grote witte tuinstoel op een enorm grasveld in de Hollandse wind. Hij leek van alle gasten het minst in aanraking te zijn geweest met het profane, aardse bestaan. Hij sprak Tibetaans en werd vertaald.

Maar zijn boodschap was zo rijk: Hij vertelde dat als hij in Nederland langs een veld met bloeiende bloemen rijdt, dan vraagt hij de auto te stoppen. Hij stapt uit en dan ‘offert hij het hele bloemenveld met al zijn kleurenpracht aan god’.

Je hoeft niet rijk te zijn om te offeren, je hoeft de bloemen niet te plukken… maar gewoon zo, het hele veld ineens…

Wat mooi en hoe waar… een offer breng je vanuit je hart…. het is een beweging van binnen naar buiten vanuit liefde gemaakt. In tegenstelling tot vele andere levende wezens kunnen wij mensen dat wat we met onze ogen, oren, reuk, huid en smaak waarnemen via ons hart deze sensatie terugspiegelen naar de schepping….

 

Wij zijn de pilaar die Hemel en Aarde verbindt
Moeder Aarde liet het me jaren geleden al weten. Al hardlopend genoot ik van haar natuurschoon en ik bedankt haar ervoor. Ze vertelde me dat zij het niet weet, hoe mooi de Aarde is… Dat zij het alleen bewust kan worden via ons. Via ons genietend hart ervaart zij de schoonheid. Ze wordt heel blij als wij genieten… Wij zijn de pilaren die Hemel en Aarde verbinden. Net als de bloemen en bomen en alles wat op haar lichaam, en onder zijn licht groeit…  De heilige taak aan ons is om te genieten. Onze hartsenergie te laten groeien door het mooie, leuke, lekkere, grappige, heerlijke wat we meemaken…

That’s all we have to do!

Genieten
Met je volle 100%
Het is je heilige taak naar de Aarde toe!
Zo kunnen we haar helen… ze mist ons, ze mist deze connectie.

Ondergesneeuwd door stress en haast… sluiten we ons af voor genieten.. Dat doet haar meer pijn dan alle verontreiniging…die kan zij wel hebben… en ze kan het veranderen…als ze meer energie heeft om dat te doen en de motivatie heeft. En die krijgt ze van ons.

Genieten dus!
Met je volle 100%

En geef het haar terug zoals de lama het veld met bloemen offert.

Aho!

Nicole E. Zonderhuis

 

Back to site top