Griekse magische vrouwen die megalieten bouwden?

Griekse magische vrouwen die megalieten bouwden?

In de volksmond staat het bekend als  de “heuvel van de stenen amforen”. De steencirkel (Cromlech) van Almendres is gelegen in een kurkbos nabij Guadalupe, ten westen van de historische stad Évora in Portugal, is het de grootste bestaande groep gestructureerde menhirs op het Iberisch schiereiland en behoort tot de grootste steencirkels in Europa. Het werd pas in 1964 ontdekt. ​​Vandaag bevat de steencirkel ongeveer 95 elliptische stenen (menhirs), waarvan sommige gedecoreerd zijn met gravures. Gebouwd in de late neolithische periode, wordt aangenomen dat  het oorspronkelijk een hoefijzerstructuur had, open naar het oosten, vergelijkbaar met andere bekende megalithische omheiningen in de regio.

kleine holle cupjes in het bovenvlak van de steen. Waar dienden die voor?

Archaeologe Henna Lindström van de Universeit van Helsinki in Finland deed onderzoek naar de bovennatuurlijke makers van de Portugese dolmen, welke een van de eerste megalieten in Europa waren: 4800 v. Chr.

Zij schrijft dat Prehistorische Europeanen  legenden vertelden over krachtige, mysterieuze vrouwelijke makers van Europese grafheuvels, dolmen en cromlechs. Aan de ene kant werd verteld dat de bovennatuurlijke vrouwen rijkdom en vruchtbaarheid aan individuen gaven, en fantastische giften zoals bier brouwen en landbouw. Aan de andere kant werden zij beschreven als boze slangen die beschermd werden door stieren, terwijl ze mensen uitscholden en het goud van de zon oppotten. Zij werden verbeeld als mooie slangen- of stiervrouwen, die de dolmen bewaakten en konden spreken met de doden, de zonnestralen konden spinnen, en zelfs de wereld konden scheppen. 1)

Dit doet mij erg denken aan de slangenpriesteressen en godinnen van Kreta!  Ook zij omringden zich met Stieren en stiersymbolen. Ook zij hadden een maan en zonnecultus! En er bestaan verhalen dat de alwetende priesteressen van Pythia, de orakels van Delphi, hun volk over de hele wereld uitstuurde om nieuwe culturen te stichten. Zo zijn er vele overeenkomsten tussen de Grieken en de Chileense Mapuche indianen. 2) Maar ook in ons eigen Zeeland zijn sporen te vinden. 3) Is Nehalennnia een naam die refereert aan het Nieuwe Hellenes ofwel Nea Hellas? 4) En de Griekse godin Circe ( spreek uit: Zirze) de oorsprong van Zierikzee. En is Ceres verbonden met Serooskerke? In het museum van Zeeland liggen inderdaad opgravingen van Griekse oorsprong.
Zouden de Queros priesters (spreek uit als Keros) van Peru ook een relatie hebben met Keros, het rituele offereiland van de oude Grieken? De Queros priesters offeren nog altijd hun waardevolle spullen aan Moeder Aarde.  Ook de tempels van Delphi waren oorspronkelijk gewijd aan Gaia – Moeder Aarde – op de plek waar Gaia zich opende: de rotsspleet waaruit dampen opstegen.

Hmmm…. Interessant! Wie sponsort dit nieuwe onderzoek?
Wie weet er meer?

Door: Nicole E. Zonderhuis

 

Bronnen:

  1. Lees het  artikel op: www.ancient-origins.net/
  2. Did the Mapuche of Chile travel from Homeric Age Greece?
  3. Uit het boek: Verdwenen Beschaving, en verborgen boodschappen uit het verre verleden in Nederland. Eelco de Boer
  4. Nehalennnia als Nieuwe Hellenes ofwel Nea Hellas uit: Algemeene Geschiedenis des Vaderlands, door J.P. Arend, 1840
Back to site top