Bijzondere kerkjes

Bijzondere kerkjes

Nicole bij Chapelle de Plaincourault, Mérigny, Frankrijk

Op zoek naar krachtplekken mijn intuitie volgend, kom je soms schatten tegen op de meest onverwachte plekken. Dit is er zo eentje. Ergens een verkeerde afslag en voilá!
Toen ik naar de deur liep was daar een klein hagedisje. Een hagedis, is de bewaker van de droomwereld. en het woord verwijst naar de Hagedessen, de oude wijze vrouwen die tussen de werelden konden reizen, waaruit later het woord heks is ontstaan.
De pilaren naast de deuren zijn gekerfd. Er staan tekens in. Mogelijk bevatte het schraapsel genezende krachten, zoals wel vaker werd gedaan.

Dit kerkje is een 12e-eeuwse kapel van de Hospitaalridders in Mérigny, Indre, Frankrijk. Het kerkje, staat naast een kasteel, het Château de Plaincourault, en leed grote schade tijdens de Franse Revolutie en werd in 1793 verlaten. De kapel staat bekend om zijn uitzonderlijke Romaanse kunst en Christelijke fresco’s. Het is in 2000 gerestaureerd.

Boven: De uitkervingen naast de entree.
Onder: Een bijzonder fresco van de Tuin van Eden,
waarbij de slang in een reuzepaddestoel kronkelt.
Dat wij niet de enige waren die dit opviel blijkt uit dit artikel.

The Green Man boven de entree
Bovenop staat het gebeeldhouwd stenen kruis wat eigenlijk nog altijd een zonnewiel voorstelt.

Onder: Mandorla met madonna met kind, omringd door engelen. Ze lijkt te staan op een burcht en dan zou het gaan om Maria Magdalena. Het ‘kind’ lijkt vanwege het kleine hoofd meer op een volwassen mens.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to site top