The Rise of Female Authority

The Rise of Female Authority

In juni 2017 was ik uitgenodigd op de internationale Vredes gathering One Planet One People  op Centre Lothlorien in Frankrijk. Er waren deelnemers van vier generaties en van meer dan 40 nationaliteiten waaronder grandmothers, elders, sjamanen, healers, wetenschappers, schrijvers en visionairs. Samen schreven we een VredesManifest.

(Beeld vrouwen : http://www.tegansteele.com)

Bij eerdere vredesfestivals bij Centre Lothlorien was o.a. Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj aanwezig, ofwel Wandering Wolf.  Velen zullen hem kennen van de documentaires The Year Zero en de documentaire the Shift of Ages, waarvan ik ambassadeur was.
In The Year Zero vertelt hij hoe hij de opdracht kreeg voor de vereniging van ‘de Adelaar’ (Noord-Amerika) en ‘de Condor’ (Zuid-Amerika), die in de profetieën van o.a. de Maya’s en Hopi was aangekondigd. Daarom heeft hij vijf eerdere gatherings georganiseerd op het Amerikaanse continent en de “Continental Council of Indigenous Elders and Spiritual Guides of America” opgericht waarvan hij de president is. Hij wilde de zesde Gathering in Europa houden omdat het heilige vuur naar Europa gebracht mocht worden. Wie de documentaire The Shift of Ages heeft gezien weet dat de Maya’s een ‘Staf van Autoritei’t hebben die al 2000 jaar in het bezit is van de familie van Don Alejandro.  Hij zegt: “Deze staf heeft de kracht van een spiralende energie zoals een orkaan. Deze staf kan gebruikt worden om mensen in een richting te bewegen.”
Daarom geeft hij de organisator van de volgende gathering  symbolisch deze staf, om hem te helpen deze grote taak te volbrengen.  De oude staf is inmiddels vervangen voor een nieuw gemaakte minder kostbare staf.

Daarom waren Lucas Slager, Fredy Wamelink, Pinky More en Jos Kester; het team van Centre Lothlorien, uitgenodigd in Guatemala, om de gathering voor te bereiden en gezamenlijk in ceremonie te bidden rond het vuur in de Maya gemeenschap.
Groot was de verbazing toen het moment van de overhandiging van de staf daar was, en de staf naar Fredy ging. Niet alleen de Europese delegatie was verbaasd maar de Guatemala delegatie des te meer. Een vrouw? Een vrouw krijgt de staf van autoriteit? De Guatemalteekse grootmoeders begonnen te klappen van vreugde.

Fredy die dacht dat ze mee was als aanmoediging en die geen enkele verwachting had gehad kreeg de staf van kracht.

In een macho cultuur zoals in Mexico en Guatemala heeft dit een schok teweeg gebracht waar ze niet zo maar van bekomen zijn. Er is veel gebeurd en tegen de wil van de voorouders in is de staf uiteindelijk teruggevraagd nog voor de gathering. Maar staf of geen staf, Fredy’s vredes gathering zou er nu komen, met méér vrouwelijke leiders en gasten en waar vrouwelijke waarden de bijeenkomst mochten voeden.

Ik was gevraagd om de Spaanstalige elders te ondersteunen, vertalen en de brug te vormen naar de organisatie. Omdat ik daar veel heb gereisd ken ik de mentaliteit en weet dat deze mensen niet zo vrij zijn als wij en niet altijd aangeven als ze iets nodig hebben.


Sacred Space for Women

Stichting Four Worlds Europe was gevraagd om een Sacred Space for Women te creeëren. Karin Lindeman-Boere, voorzitter van de stichting, heeft mij gevraagd mee te helpen. Met mijn jaren ervaring in vrouwencirkels heb ik een goed idee gekregen van wat wij vrouwen nodig hebben. De Rode Tenten die tegenwoordig overal worden georganiseerd zijn booming omdat ze in een behoefte voorzien.

Karin had in het jaar voorafgaande aan de gathering een heel proces doorlopen met Fredy Wamelink  – de hoedster van het ‘land’ Lothlorien – en de vrouwen die veel op Lothlorien verblijven; Fredy’s moeder, Elsje, Devdasi en Ilse en zo nog veel meer vrouwen. Hoewel het merendeel van de Lothlorien bezoekers vrouw is, ontbreekt er een plek waar in geborgenheid de vrouwen kunnen en helen en delen, een plek waarvan je weet dat je veilig bent, er alleen vrouwen komen en sister zijn om je bij te staan. Van oudsher hadden veel traditionele volkeren zo’n heilige vrouwenruimte. Of voor de tijd dat vrouwen menstrueerden of een permanente plek. Fredy had Karin gevraagd dit voor het Festfival vorm te geven.

Een Sacred Space for Women creeëren in Frankrijk had flink wat voeten in de aarde.
Waaraan moet een sacred space voldoen?

  • Ten eerste moesten we ‘de sacred space’ definiëren en letterlijk neerzetten. En welke ruimte is het meest geschikt als sacred space for women. Uiteraard kwamen we al snel op een ronde ruimte, omdat de cirkel de meest heilige ruimte is en de ‘hoop of life’, het levenswiel. In een ronde ruimte zijn geen hoekjes en geen hierachie. Er is een centraal midden.
  • En in dat midden wilden we vuur, zodat alles wat er gedeeld wordt ook getransformeerd kan worden in het vuur. Een vuur dat bij voorkeur 4 dagen brandende zou moeten worden gehouden als ceremonieel vuur.
  • Een sacred space zou elk moment van de dag beschikbaar moeten zijn voor wie dat nodig heeft.
  • En een sacred space zou sacred moeten blijven en dus gehoed. Of behoed. Behoeden dat hij niet gebruikt wordt voor gewone dingen zoals een gezellig kletspraatje of een mannen activiteit of healing met een client omdat het zo’n mooi stil plekje is.
  • Een sacred space hoort dicht bij het centrale vuur, het centrum van ‘het dorp’ te zijn, daar waar vrouwen hun bijdrage aan de ceremonie kunnen leveren. Omdat vrouwen moeder zijn en veelal het eten verzorgen hoort deze vrouwen plek zowel prive maar ook dichtbij te zijn. Makkelijk bereikbaar voor de Grootmoeders en wie slecht ter been is.
  • De ruimte moet comfortabel zijn en mooi ingericht zodat het er warm is, er gezeten en gelegen kan worden, inspirerend waar je je echt welkom voelt als vrouw.
  • Een altaar hebben.
  • En net zoals elke ceremoniele plek geldt dat ook de ruimte er om heen respectvol behandeld wordt: Geen rommel achterlaten, geen rare of luideactiviteiten dichtbij, en het is niet de plek voor plasjes en rookpauzes.
  • en bovenal; alles vloeiend vanuit een vrouwelijke energie, zonder hierachie die kenmerkend is voor mannelijke manier. Zonder regelementen maar vanuit een gemeenschappelijke en wederszijds respect.

Guided by Spirit, laten we het zo maar zeggen want het is een lang verhaal, hebben we een yurt neergezet die Froit – de oprichter van Nooit Meer Haast en expert in yurts bouwen heeft gebouwd voor zijn toenmalige liefde. De hoofdkleur van het interieur was niet oranje, zoals gebruikelijk, maar blauw. En zoals het toeval wil had ik allemaal blauwe doeken en spullen voor op het altaar meegenomen.  En de leverancier van meditatiekussens had een blauw calcieten hart meegeleverd als kadootje. Hoe synchroon allemaal.  Dit hart werd onze spreeksteen en hielp ons te spreken vanuit ons hart.

Op het moment van inwijding van de yurt als sacred space, welke met enkele inwijdingsrituelen gepaard ging, waren we met 4 vrouwen, voor elke windrichting een.

Ik was wel gewend aan het organiseren en leiden van vrouwencirkels, maar de vraag voor mij was nu: hoe kun je een Sacred Space creeëren, hoeden en toch niet invullen? Letterlijk to give Space – ruimte geven aan de sacredness van de vrouwen zelf. Dat was best spannend.

En weten de Westerse vrouwen al hoe ze een sacred space kunnen benutten?
Is er iemand die de groep moet leiden, of inleiden, het woord nemen.
Moeten we een thema aangeven of tijd.

Kunnen we vanuit energie en intentie de space laten ontstaan zonder naar voren te treden?

Poeh!

Of de grote vraag, die op deze gathering speelt: hoe kunnen we onze vrouwelijk autoriteit pakken, zonder terug te vallen op het mannelijke rolmodel?

Zonder naar voren te stappen en vertellen wat wij hebben neergezet en daarmee meteen ruimte in te nemen.

 

Heling

Toen we de eerste vrouwencirkel hielden in de yurt was het even een ongemakkelijk gevoel. Alsof we iets stiekums deden. Ik realiseerde me toen dat in Frankrijk de heksenvervolging massale slachtoffers heeft gemaakt. Veel wijze vrouwen zijn op de brandstapel gebracht en mishandeld. Hier, op deze plek, kwam deze onveiligheid terug. Toen stapte een vrouw binnen en vertelde dat de mannen besloten hadden om naast het meer een pijpceremonie te houden ter ondersteuning van onze vrouwencirkel. Een zucht van verlichting ging door de cirkel.Wow, dat was prachtig. De man stapte weer terug in zijn rol van beschermer van het sacraal vrouwelijke. Wat een heling vond er daar plaats.

 

Sacred Space for Moon Women
Maanvrouwen zijn vrouwen in hun maantijd- hun menstruatie die net als de maan een cyclus heeft van 28 dagen. Een van de Franse vrouwen met een jong kindje beleefde haar eerste menstruatie sinds de bevalling. We hebben haar de yurt aangeboden om daar in alle rust en aandacht deze bijzondere nacht daar door te brengen. Ze heeft het magisch goed gehad, met bijzondere dromen en inzichten.

 

Geen voorbeelden

Naast het schrijven van het Vredes Manifest hebben we prachtige processen gehad over de sacred space in deze week. Niemands wil of onwil was leidend, alles mocht er zijn, alles was bespreekbaar. Wetend dat we allemaal een verleden hebben met pijnen en toekomst vol verwachtingen, vonden we elkaar steeds weer in de cirkel. In het centrum, in het hart.

Realiserend dat we zoekend zijn, zoekend naar een nieuwe vorm voor het oude.  We hebben geen voorbeelden, we hebben geen voortrekkers, we hebben slechts inspiratie en de liefde voor onze sisters.

 

Het is tijd om op te gaan staan in onze vrouwelijke kracht, voor mannen en vrouwen. Daarvoor moeten wij vrouwen samenkomen, samen helen, delen en hervinden wat we met en voor elkaar kunnen betekenen.  We hoeven niet te wachten tot we ruimte en respect krijgen. We kunnen het respect voorleven en daarmee op natuurlijke weg opeisen.
Wij vrouwen hoeven alleen een veilige plek waar we weer vrouw mogen zijn, de vrouw als  voortbrenger van het mirakel van het leven en voortbestaan van de mensheid.

We hadden graag een permanente ruimte gecreëerd voor de vrouwen van Lothlorien en omgeving om te blijven oefenen.
Four Worlds Europe heeft deze mooie beeldcollage gecreeerd van de Sacred Space op the Gathering: https://quik.gopro.com/v/qT6I3ICwQt/

 


Nicole E. Zonderhuis is spiritueel leraar, coach en schrijver en werkt vanuit de 13 Manen Maya kalender, Native American traditiesen het sjamanisme. Ze heeft veel gereisd door Latijns Amerika en daar naast veel oorspronkelijke ceremonies ook meegedaan aan El Camino Rojo ceremonies. De positiveit, blijheid en vieren van de vreugde en schoonheid van het leven is wat haar inspireerde en wat ze met liefde doorgeeft. Ze heeft veel georganiseerd voor o.a. native elders, jaren een vrouwencirkel geleid in en rond Utrecht en biedt nu o.a. via online cursussen heling en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast heeft ze 8 keer het Dag buiten de Tijd festival georganiseerd. http://nicolezonderhuis.nl

 

Stichting Four Worlds Europe zet zich in voor de heilige plek van vrouwen, “Sacred Space for Grandmothers”.  http://www.fourworlds.net/

“Wij zijn geïnspireerd door Indigenous wisdom en ancient instructions die zeer wel toepasbaar zijn ook in ons Westerse samenleving. De wisdomkeepers die ons continent bezoeken vragen ons altijd, where can we pray with your ancestors, with your land and waters and who are your elders?  Ook in ons dagelijks leven is zo’n plek zeer nuttig en gunstig, en vraagt het oefening van vrouwen, ook om elkaar daarin te omarmen als het lastig wordt, om te blijven en het naar het midden te brengen, om dit voor te leven en om hierin mannen uit te nodigen ons ruimte te geven. Onze ervaring is dat als we zacht zijn naar onze mannen toe, zij heel graag uitgenodigd worden “to hold space”. In de harde wereld van het bedrijfsleven, instellingen en politiek is het ook mogelijk om dit heel subtiel en met de universele principes als leidraad in te zetten.

 
Centre Lothlorien is een landgoed van veertien hectare met kasteel en camping in Noord-Oost Frankrijk welke door de Nederlanders Lucas Slageren Fredy Wamelink in 2002 omgetoved is tot een vakantie plek, cursuscentrum en internationale ontmoetings- en inspiratie  plek.  Vanaf 2011 wordt daar elke 2 jaar een internationaal vredesfestival georganiseerd waar indigenous elders, muzikanten, visionairs, vredesmakers en meer elkaar treffen. https://centrelothlorien.com

 

 

 

 

 

 

Back to site top