Sjamanistische kijk op geestesziekten

De Afrikaanse sjamaan is verbaasd te zien hoe wij in het Westen omgaan met onze ‘uitverkorenen’. Volgens hem ontvangen zij boodschappen uit verschillende werelden die geordend dienen te worden omdat het een boodschap bevat voor de maatschappij.

African Shaman, Elder, Teacher Author: Malidoma Patrice Somé, Ph.D

Malidoma Patrice Somé (Dagara, West -Afrika)) vertelt dat als de mensen die wij naar een psychiatrische inrichting brengen volgens de sjamanistische zienswijze gezien en geëerd worden als “de geboorte van een heler”. Het is ‘goed nieuws van de andere wereld’ als iemand uitgekozen is. Psychiatrische aandoeningen moeten beschouwd worden als spirituele noodgevallen, een spirituele crisis tijdens de geboorte van de heler.

Lees het opluchtend artikel

 

 

Crazywise

Phil Borges heeft een documentaire gemaakt over dit thema: Hij ontdekte hoe de sjamanen, genezers en medicijnmensen in vele native tribal culturen in hun jeugd een moment hadden van instorten: angstneuroses, stemmen horen, mensen zien, uittreding, dat wat wij hier in het westen zouden beschouwen als een psychische aandoening. Dat geeft te denken… Zie de Trailer hieronder.

CRAZYWISE – Extended Trailer from Phil Borges on Vimeo.

 

Ziekten van de geest volgens de Altai sjamanen

Onderstaande is een citaat uit het boek ‘Het pad naar de sjamaan’, door Olga Kharitidi. Het is een passage waar haar teacher haar uitlegt geeft over ziekten van de geest. Ik weet, het is een officieel een ‘roman’ maar de schrijver is wel degelijk psycholoog. Ter inspiratie.

‘(…) Nu wil ik een vraag beantwoorden die je nog niet hebt gesteld, behalve in je geest. Ik doe dat omdat het antwoord je kan helpen in je werk als genezer. Hier komt het.
Ziekten van de geest hebben slechts twee oorzaken, die volkomen tegenovergesteld aan elkaar zijn. Eén manier waarop iemand gek kan worden is als hij zijn ziel, of een deel van zijn ziel kwijt is. Dit gebeurt meestal als de ziel wordt gestolen, maar soms besluit de persoon zef onbewust haar weg te geven. misschien in ruil voor iets anders wat hij wil hebben. De tweede manier waarop iemand gek kan worden is als hij overweldigd en in bezit genomen wordt door een vreemde kracht.
Dit zijn de enige twee redenen; meer is er niet. Het klinkt simpel, maar het kan veel tijd kosten om de bron van een ziekte goed te onderscheiden en genezing te brengen. AIs je de oorzaak mis hebt. zal je genezingspoging de ziekte juist voeden en erger maken. Je moet bereid zijn om nog veel meer te leren voordat je een goede genezer kunt worden.
Dit is de reden waarom je de les van het Geestenmeer bijna aan het begin hebt gekregen. Je kracht om te genezen is in die ruimte. Het is het huis van de Genezer in ieder van ons. Tegelijkertijd is deze ruimte ook je weg naar Belovodia. Hoe meer je je innerlijke levenswater verkent, hoe dichter je bij Belovodia zult komen. Klopt het dat je daarnaar op zoek bent?’ 

“]a” antwoord ik. Opnieuw voel ik een speciaal soort opwinding in mijn lichaam, omdat ik verwacht belangrijke kennis te ontvangen. Ik voel me een jager, klaar om die kennis te vangen met al mijn zinnen.

Bron en meer citaten uit het boek, waaronder de passage waarin Olga een psychatrisch patient genees volgens de oude wijze: www.zachariel.nl/artikelen/zachkharitidi.htm

Back to site top