De Kinderboom van Utrecht

De Kinderboom van Utrecht

Kinderbomen en Vrouw Holle

Van oudsher kwamen in verschillende delen van Nederland kinderenbomen voor. Het verhaal ging dat de nieuwe kindjes hier vandaan kwamen.
Dat is ook niet zo raar als je bedenkt dat de ‘Boom des Levens’ alle leven voortbrengt. Heel vaak waren deze kinderbomen hol van binnen. Waarschijnlijk verwijst dit naar Vrouw Holle die onder de grond woont (daar waar het meisje in die diepe put viel) Vrouw Holle heerst net als Cailleach – de Keltische Oermoeder – over leven en dood. Wie sterft keert naar haar terug. Wil men een kindje, dan zoekt men een plek op die als poort naar deze benedenwereld geldt; holle bomen, putten en bronnen. Men roept de kinderwens naar beneden en de Godin gaat voor je aan het werk en creeert een nieuw kindje uit de oersoep van zielen. Die oersoep in de ketel zie zag men als de pop van de vlinder- de wonderlijke fase nadat de rups de cocon ingaat en daar volledig oplost in een oersoep en pas dan vormt zich een totaal ander dier vanuit deze soep. Heel magisch. Zo iets stel ik me voor bij de soepketel van Vrouw Holle of Cailleach.

 

De linde in de tuin van Klooster Nieuwlicht  

In Utrecht kwamen de kinderen uit de Munnikenboom (boom bij de monniken), een grote heel oude linde, in de tuin van het kartuizerklooster Chartreuse, ofwel Klooster Nieuwlicht dat omstreeks 1392 is gebouwd. Het is niet ondenkbaar dat de naam Nieuwlicht verwijst naar de nieuwe kindjes die daar het licht zagen. De boom stond feitelijk buiten de alledaagse wereld, in het sacrale gebied van de religieuze monniken.
In het jaar 1851 werd de munnikenboom omgehakt.

 

Het poortgebouw

Het is niet bekend hoe de monniken zelf over de kinderboom dachten. Op het water dat als grens naar deze sacrale wereld diende stond en staat het middeleeuwse poortgebouw. Dit is één van de weinige niet-religieuze panden in Utrecht (of het enige) dat nog volledig oorspronkelijk is in zijn opzet uit 1390. Het was de poort naar het klooster. Op deze overgang van klooster naar gewone wereld woonde de thesaurier, die de financiële en andere wereldlijke zaken voor het klooster regelde.

De plek waar de boom heeft gestaan is in de ecologische tuin van 5000 m2 in het complex. Helaas is deze plek niet meer te bezoeken. (Laan van Chartroise 166-174, Utrecht) Het complex is in particuliere bezit en is niet open voor  bezoek.

In de Europese geschiedenis bleek vaak dat aan bomen als een grote linde, eik of rode beuk speciale betekenis werd toegekend die op bijzondere krachtplaatsen groeiden.

 

Door Nicole E. Zonderhuis

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Sitchting Pansophia – bij de krachtplaatsen.

Back to site top